Hiphop'ın Tarihi Ve Moda İle İlişkisi

Hiphop'ın Tarihi Ve Moda İle İlişkisi

FLAW

 
HIPHOP'IN TARİHİ VE MODA İLE İLİŞKİSİ



Hip hop modası , Urban Black America'dan ve New York City'de bulunan şehir içi gençlerden, ardından Los Angeles'tan ve ardından diğer ABD şehirlerinden gelen farklı bir giyim tarzıdır. Sokak kültürü üzerinde önemli bir etkiye sahip olan hip-hop kültürü, birçok trendi ve öne çıkan giyim markalarına yön verdi. Sadece birkaç yıl içinde, uç bir alt kültürden ana akım modadaki en baskın güce dönüştü.

 
 
HIPHOP'IN TARİHİ

FLAW

 
 
1970'LER

Hip-Hop, 1970’lerde New York’ta yaratılan ve disco kültürüne tepki olarak doğan bir kültür ve sanat hareketidir. 1970 'lerde, Bronx, New York'ta "hip hop" olarak bilinen bir yeraltı kentsel hareketi oluşmaya başladı . Açık havada düzenlenen ev partileri ve mahalle blok partisi etkinlikleri üzerinde MC’lik yapılarak başlandı. Hip hop müziği, yasal kurumların azınlıklar, özellikle de polis ve hapishaneler üzerindeki etkisini protesto etmek için güçlü bir araç olmuştur. Sokağın cümlelerini melodik bir şekilde duyuran bir pretesto biçimidir.


Kentsel çürümeyle birlikte artan suç ve artan yoksulluk oranlarının ortasında, Güney Bronx'taki gençler sınırlı kaynakları kullanarak sadece müziği değil, aynı zamanda dans, görsel sanat ve modayı da kapsayan kültürel ifadeler yarattılar. Müzikte Latin ve Karayip gelenekleri altmışların ve yetmişlerin Soul, Disco ve Funk sesleriyle buluşup karıştı. Yükselen Hip Hop sanatının mekânları halka açık parklar ve topluluk eğlence merkezleriydi, şehir kaldırımlarına serilen karton levhalar dans pistlerine dönüştü ve tuğla duvarlar sanatçıların tuvallerine dönüştü. Pikaplar, eski sesler yeni yollarla yeniden karıştırıldığında, müzik deneyleri için laboratuvarlar haline geldi.

 

 

FLAW


 


Sahne Adı DJ Kool Herc olan Clive Campbell Hip-Hop’ın Babası olarak bilinen tarihteki İlk DJ ve MC’dir. Herc, 1970'lerin başında, ailesinin Güney Bronx'taki apartman kompleksindeki dinlenme odasında dans partileri düzenlemeye başladığında öne çıktı - o zamanlar kötü, suç dolu bir mahalledeydi. Döndürdüğü Funk ve Soul plaklarındaki enstrümantal molalar sırasında kalabalığın enerjisinde bir artış olduğunu fark eden Herc, aynı plağın iki kopyasını ikili pikaplarda çalarak arayı uzatma tekniğini buldu . Bir kayıt aranın sonuna geldiğinde, diğer kaydı aranın başlangıcına geri döndürdü ve bir kaydın bir parçasını genişletilmiş bir döngüye dönüştürdü. Başlangıçta tekniği " the Merry-GoRound(Atlıkarınca)" olarak adlandırdı, ancak buna "breakbeat" deejaying adı verildi ve bu ses tamamen yeni bir kültür doğuracaktı.


Herc'in DJ stili, Afrika Bambaataa ve Grandmaster Flash gibi isimler tarafından hızla taklit edildi ve popüler hale getirildi. Açıkça Hip Hop'un kurucu babası olarak kabul edilmesine rağmen, Herc hiçbir zaman ticari başarı görmedi. Kendi partilerinden birinde bıçaklandı , performanstan çekildi ve Rap ticari bir güç olarak yükselirken bir plak dükkanında çalışıyordu. O zamandan bu yana çeşitli noktalarda ortaya çıktı, bir filmde ve Terminator X ve Chemical Brothers'ın disklerinde yer aldı.

FLAW

1990 'ların başında gangsta rap'in ticari başarısıyla, şarkı sözlerindeki vurgu uyuşturucu ve şiddete doğru evrildi. Gangsta rap, hip hop'un ana akım bir meta haline gelmesinde de önemli bir rol oynadı. NWA'dan Straight Outta Compton , Eazy-E'den Eazy-Duz-It ve Ice Cube'dan Amerikkka's Most Wanted gibi albümlerin bu kadar yüksek satış rakamlarına ulaştığını düşünürsek, siyahi gençlerin artık hip hop'un tek alıcı kitlesi olmadığı anlamına geliyordu. Sonuç olarak, gangsta rap, ülkenin daha önce getto koşullarından habersiz olan bölgelerine siyasi ve sosyal mesajlar yaymak için müziklerini kullanmayı seçen sanatçılar için bir platform haline geldi. Hip hop müziği artık daha geniş bir demografiye hitap ederken, medya eleştirmenleri sosyal ve politik olarak bilinçli hip hop'un ana akım Amerika tarafından büyük ölçüde göz ardı edildiğini savunuyor.

 

FLAW
 

 
HIPHOP KÜLTÜRÜ VE MODA


Rap'in ritmik sunumu, iki adamın bir seyirciyi kazanmak için bir mikrofon üzerinden kendi sözleriyle yarıştığı “capping(kapak)” pratiğinden geldi. MC terimi, Master of Ceremonies 'in (Türkçe anlamı; Seremoni Lideri (kısaltılmış olarak MC veya emcee), bir törenin, sahnelenen etkinliğin, konferansın, kongre veya benzer performansın resmî sunucusu.) kısaltması olan geleneksel MC kısaltmasından türetilmiştir. Rapçilerden önce, MC'nin rolü seyirciyi bir DJ'in şarkıları arasında heyecanlandırmak ve onları dans etmeye teşvik etmekti. Erken hip-hop kültürü dört unsurdan oluşuyordu: Rap, DJ'lik, grafiti yazımı ve 1980'lerde gelişen atletik açıdan zorlu bir dans formu olan breakdans , başlıklar, yel değirmenleri ve yetenekler gibi akrobatik hareketlerin yanı sıra patlama ve kilitlemeyi de içeriyordu. Daha çok keskin vücut hareketlerine dayanıyordu.


Hip-hop'un gelişmeye başladığı günlerde Jamel Shabazz, Martha Cooper ve Henry Chalfant gibi fotoğrafçılar, kültürün New York'un iç şehirlerindeki yükselişini belgelediler. B-boys’lar ve b-girl’ler, Puma Süet spor ayakkabıların veya kalın bağcıklarla özelleştirilmiş Adidas Superstars'ın üzerine Adidas eşofmanları ve kot giydiler. Kangol şapkaları ve Cazal güneş gözlükleri sıradandı ve kışın kürklü bir kaban ya da deri ceket çıkarmanın zamanı gelmişti. Mücevherler ve zincirler, yaşıtlarınız üzerinde belirgin bir esneklik haline geldi ve başka hiçbir rapçi bunu Slick Rick 'ten daha fazla somutlaştıramadı.

FLAW

Hip-hop, giyinmeyi kendi rekabeti olarak görerek baştan itibaren onu tamamen benimsedi ve her rapçi diğerlerinden daha iyi giyindiği için övündü. Streetwear Butiklerinden önceki bir çağda, spor ayakkabı ve Carhartt kabanları ve Timberland botları gibi iş kıyafeti ürünlerini satan spor giyim mağazaları ve eski tarz giyim mağazaları vardı; New York kışına veya sokakta koşuşturmayla geçen bir güne dayanabilecek kaba ürünler. Ama gerçekten tazelenmek istiyorsan görmen gereken bir kişi vardı: Harlem terzisi Dapper Dan.

FLAW

Dapper Dan olarak bilinen Daniel Day, Harlem'de 129th Street ve Lexington'da büyüdü. 1982 'de 43 East 125th Street'te bir butik açtı, Gucci, MCM, Louis Vuitton ve Fendi gibi ünlü lüks markaların kumaşlarını alıp onları eşofman, bomber ceket ve kabarık omuzlu mont gibi sokağa hazır silüetlere dönüştürdü. Butik, 10 yıl boyunca 7/24 çalıştı ve hip-hop'un en üretken figürlerinden bazılarına hizmet etti.

 

1992'de çok sayıda telif hakkı ihlali nedeniyle kapatıldı. Gucci, Chanel ve Louis Vuitton gibi Avrupalı moda tasarımcılarının takdirinin ötesinde, Polo Ralph Lauren ve Tommy Hilfiger gibi markalar hip-hop kültüründe güç kazanıyordu.

 
 
NASIL BAŞLADI?


Günümüzün rapçi ve spor ayakkabı marka işbirliklerinin ilk işareti, 1986'da Adidas'ın Run-DMC ile 1 milyon dolarlık bir onay anlaşması imzalamasıyla gerçekleşti. Hikayeye göre üçlü, üçüncü albümleri Raising Hell'i yeni çıkarmıştı ve o zamanki menajerleri Lyor Cohen, Adidas yöneticisi Angelo Anastasio'yu Madison Square Garden'daki bir gösteriye davet etti. Grup, hit şarkıları “My Adidas”ı söylemeden önce seyircilerden ayakkabılarını havaya kaldırmalarını istedi


Hip-hop 1990'lara girerken, spor takımları ve Afrocentric renkler, Stüssy ve X-LARGE gibi yeni streetwear markalarının yanı sıra stil sohbetine sızmaya başladı. Film yapımcısı Spike Lee , filmlerinde Air Jordan spor ayakkabı serisini ölümsüzleştirdi ve genellikle Mars Blackmon ve Buggin' Out gibi karakterleri keskin Jordan vuruşları, büyük boy gözlükler ve Afrika baskılı şortlarıyla donattı.

FLAW

Carhartt, kültürün ilk başlangıçlarından günümüze kadar derinden kök salmış bir hip-hop fenomenidir. 1990'larda Nas, Mobb Deep, Jay Z ve Tupac gibi isimler tarafından benimsendi. Bugün Danny Brown, A$AP Rocky ve Action Bronson'ın favorisi olmaya devam ediyor. (Fotoğraf: Carhartt Arşivleri, Eksik)

 

G1990'lar ve ilk dönemler, hip-hop kültüründen doğan sokak giyimi ve "urban" markaların damgasını vurdu. Mark Ecko, Stash ve KAWS gibi grafiti yazarları, çalışmaları için tişörtleri bir tuvale dönüştürdü. Russell Simmons ve Puff Daddy gibi Moğollar, kültürün dışındaki tasarımcılara boyun eğmek yerine kendi giyim hatlarını başlatmaya karar verdiler. Daymond John, FUBU etiketini kurdu ve efsanevi bir pazarlama başlangıç anında bir Gap reklamı sırasında LL Cool J'ye şapkalarından birini takıp markayı haykırmasını sağladı.


Sokağın kültürünü taşıyan bu onlarca farklı alandan çıkan binlerce sanatçının kendi yaratıcılığını ortaya koyarak baştan yarattığı sanat dalları ve bu dalların doğurduğu streetwear moda kültürü hala etkisini göstermeye ve katlanarak büyüyerek moda tarihinde büyük bir iz bırakmaya devam ediyor. Streetwear, bu akıma uyan herkesin oluşturduğu ve geliştirdiği özgün ve özgür bir alan, hepimiz bu alana değerli bir şeyler katabiliriz. Şu anda bunları okuyarak bu kültürü anlama çabanız bile bu konuda ne kadar istekli ve farkındalık sahibi olduğunuzu gösteriyor.


Sadece sektörün başındakilerin değil, tüketicilerin de artık trend yaratmasının ve modayı yönlendirmesinin öncü etkeni streetwear tarzı gün geçtikçe kendini geliştirmeye ve daha geniş kitlelere yayılmaya devam ediyor.


Modanın özgürleştiği bu dönemde siz de kendi tarzını özelleştirin ve çevrenize bu şıklığı yayıp modaya kendi değerinizi katmaya başlayın!


"Giydikleriniz, kendinizi dünyaya nasıl sunduğunuzdur, özellikle de insan ilişkilerinin bu kadar hızlı olduğu günlerde. Moda, anlık bir dildir."

-Miuccia Prada

Etiketler: Hiphop'ın Tarihi Ve Moda İle İlişkisi
Ocak 20, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR